RekA

22137207_1583187411738269_4605253341522945586_o

 

Hej hopp! Vad kul att du hittat hit. Redan 1868 började arkitekter utbildas på Chalmers Tekniska Högskola (då kallat Chalmersska slöjdskolan). Nu är det vi, RekA, som har hand om rekryteringen på A-sektionen. Vi finns här för att hjälpa dig inför ditt högskoleval så se till att bomba oss med frågor! 

Mail: rekachalmers@gmail.com

 

Vi som sitter i RekA är (höger till vänster)

Övre raden:

Felicia Andersson, AT2, Fråga en student för Arkitektur och Teknik

Anna Larsson, AT2, Skugga en student för Arkitektur och Teknik

Emma Olsson, A2, Ordförande

 

Nedre raden:

Alexander Svensson, A2, Skugga en student för Arkitektur

Maria Oxelman, AT2, Vice ordförande

Lucy Chen, A2, Fråga en student för Arkitektur

 


Namn och hemstad: Felicia Andersson, Gnosjö

Vad gjorde du innan Chalmers?
– Jag jobbade ett år och därefter gick jag Chalmers tekniska basår.

Varför sökte du till just Arkitektur och Teknik-programmet på Chalmers?
– Jag har alltid varit fascinerad av byggnader och av att vara konstnärlig. Jag kände dock att jag även ville kombinera det konstnärliga med matte och att kunna räkna på saker, därför blev Arkitektur och teknik det naturliga valet för mig.
Jag har alltid tyckt om Göteborg som stad, den är lagom som, har en härlig stämning samt har en fantastiskt teknisk högskola. Jag hade hört mycket om Chalmers studentliv och eftersom min utbildning bara finns på Chalmers så var det inte speciellt svårt att välja.

Vad har du för tips till en person som vill börja plugga på ditt program?
– Ett tips till någon som vill börja Arkitektur och teknik är att gå sin egen väg. Trots höga intagningspoäng så finns det alltid olika sätt och möjligheter att komma in. Sluta aldrig försöka om detta verkligen är något du vill plugga!


Namn och hemstad: Anna Larsson, Mölnlycke

Vad gjorde du innan Chalmers?
– Jag läste naturvetenskap på gymnasiet och började efter studenten på Samhällsbyggnadsteknik. Men det visade sig inte vara rätt program för mig och jag valde att byta till Arkitektur och Teknik, som var helt rätt.

Varför sökte du till just Arkitektur och Teknik-programmet på Chalmers?
– Jag har länge velat läsa till ingenjör, men också lika länge haft ett intresse för arkitektur. Arkitektur och Teknik verkade vara det perfekta programmet för mig där man ena dagen får räkna matte och andra dagen skissa på planlösningar. Nu efter snart två år på programmet så är mina favoritkurser de som väver samman båda områdena, något som tur nog är väldigt typiskt för AT.

Att välja Chalmers kändes väldigt naturligt för mig som är uppväxt i Göteborgsområdet. Jag hörde många bra omdömen om skolan och trivs här i stan. Efter ett besök på Chalmersdagen så hade jag bestämt mig!

Vad är det bästa med att plugga på Chalmers?
– Studentlivet på Chalmers har allt man kan tänka sig. Det finns mängder med olika kommittéer och föreningar som håller i roliga event för alla studenter. Om man vill kan man själv engagera sig och på så sätt träffa nya vänner från hela skolan, och få många bra erfarenheter som är användbara i både framtida arbetsliv och i vardagen.


Namn och hemstad: Emma Olsson, Partille

Vad gjorde du innan Chalmers?
– Jag gick teknik med inriktning produktdesign på gymnasiet. Efter gymnasiet så jobbade jag ett halvår på Volvo Lastvagnar sen reste jag ett halvår för att sedan ta upp studierna igen. Jag läste ett halvår med kläddesign och sömnad på Umeå universitet för att sedan plugga franska ett halvår i Lyon innan jag tog mig till Arkitektur på Chalmers.

Varför sökte du till just Arkitektur-programmet på Chalmers?
– För mig har Chalmers alltid funnits där som en del av planen. Har länge varit intresserad av matte och teknik men även av det mer estetiska och formgivning. Ju äldre jag blev desto mindre kul tyckte jag matten var medans intresset för formgivning växte. Intresset för Chalmers och dess rika studentliv fanns även där kvar och då kändes arkitektur som det enda rätta för mig.

Vad har du för tips till en person som vill börja plugga på ditt program?
– Tänk på att det finns mer än ett sätt att komma in på arkitektur. Hela tre faktiskt: betyg, högskoleprov eller arkitektprovet. Så är du rädd att dina betyg inte räcker till så testa på arkitektprovet eller skriv högskoleprovet så har du chans att komma in ändå


Namn och hemstad: Alexander Svensson, Linköping

Vad gjorde du innan Chalmers?
– Pluggade Teknikprogrammet med inriktning Samhällsbyggande och miljö där jag fick testa på diverse kurser kopplat till Arkitektur och hållbar utveckling.

Varför sökte du till just Arkitektur-programmet på Chalmers?
– Jag har alltid varit intresserad av miljön jag befunnit mig i och att skapa saker, vare sig det gällde bygga kojor eller planera min framtida lägenhet. Samtidigt har jag alltid haft ett stort intresse för både samhället och teknik och hade lite svårt att bestämma mig för vad jag skulle söka: skulle jag bli ingenjör eller arkitekt? Till slut bestämde jag mig för att helhjärtat satsa på att bli arkitekt, sökte Arkitekturprogrammet och kan idag inte varit nöjdare. Arkitekturprogrammet är den perfekta blandningen mellan kreativt tänkande och praktiskt skapande. Man får tid att dyka ner i olika arkitektuppgifter: allt från mindre till större bostadsprojekt, arbetsplatser och stadsplanering – en otroligt rolig utbildning!

Jag sökte till Chalmers främst tack vare det rykte jag hört om skolan och att jag haft en väldigt positiv bild av staden Göteborg. Chalmers är den perfekta valet om man vill ha möjlighet till ett studentliv, med Sveriges andra största stad runt hörnet.

Vad är det bästa med att plugga på A?
– Det bästa med att plugga på A är utan tvekan klassen. Det är alltid kul att gå till skolan och träffa klassen, vi stöttar varandra även i den värsta projektstressen och vill varandra väl. Utöver detta är lokalerna och utbildningen givetvis något i sig. Våra lokaler är nyrenoverade och det finns både bibliotek, snickeri och ateljéer i vårt hus. Arkitekturutbildningen är uppdelad i ritsalar där alla studenter får en egen arbetsplats på skolan – väldigt praktiskt! Slutligen är utbildningen som sagt väldigt rolig och utmanande. Vi får utrymme att testa och göra saker, träffa engagerade handledare och lärare, åka på studieresor etc.


Namn och hemstad: Maria Oxelman, Göteborg

Vad gjorde du innan Chalmers?
– Pluggade på folkhögskola i Köpenhamn och gjorde tekniksprånget på NCC i Göteborg innan Chalmers.

Varför sökte du till just Arkitektur och Teknik-programmet på Chalmers?
– Jag valde AT och Chalmers just för ATs utbud och möjligheter. Jag visste att jag ville utvecklas både tekniskt och konstnärligt, och hittade inga liknade utbildningar som tilltalade mig lika mycket som AT. Att programmet ger möjlighet till både arkitekt- och civilingenjörsexamen är unikt i Sverige, och de förhoppningar jag hade om kurser som spänner brett inom byggnadskonstens spektrum med lärare som har bred kompetens inom sitt område har jag fått bekräftat nu som andraårsstudent. Dessutom ger Chalmers goda möjligheter till sociala engagemang utanför studierna och utbytesår, något som gjorde mitt val att söka till Chalmers självklart.

Vad är det bästa med att plugga på AT?
– Trots alla andra fördelar med programmet tycker jag nu att det allra bästa med att studera på AT är den härliga sammanhållningen inom klassen och kandidatprogrammet, som gynnas enormt av att vi är ganska små grupper om ca 30 studenter per årskurs.


Namn och hemstad: Lucy Chen, Örebro

Vad gjorde du innan Chalmers?
– Jag är gick på naturvetenskapsprogrammet på gymnasiet och flyttade på hösten efter studenten till Göteborgstrakten för att plugga på Chalmers.

Varför sökte du till just Arkitektur-programmet på Chalmers?
– Under mitt sista år på gymnasiet visste jag att jag ville fortsätta plugga, men inte riktigt vad. Jag trivdes bra med den naturvetenskapliga och teoritunga utbildningen samtidigt som jag längtade efter att få nyttja den kunskapen på ett kreativt och praktiskt sätt. Dessa pusselbitar föll ganska perfekt ihop till Arkitekturutbildningen, där jag dessutom själv har mycket makt att styra om jag vill arbeta mer estetiskt eller praktiskt i varje projekt.

Jag visste ganska tidigt att jag var sugen på att flytta till Göteborg, och då blev Chalmers ett självklart val. Jag hade under gymnasietiden hört mycket bra om skolan och fick även ett väldigt gott intryck när jag var på besök- ett rikt studentliv kombinerat med goda studiemöjligheter i Sveriges mysigaste storstad.

Vad är det bästa med att plugga på Chalmers?

– Chalmers erbjuder goda möjligheter för sina studenter att utveckla sina intressen och samla erfarenheter för livet efter studierna, vare sig det handlar om att knyta företagskontakter, idrotta eller åka på utbytesstudier. Samtidigt som skolan har ett mycket rikt studentliv kan man även få en paus från studierna genom att upptäcka Göteborg som stad.